Ha van olyan, hogy kistermelői pince best buy bora, akkor ez az. Külső-kajnár és Gereg, agyagon termő 25 éves tőkék és minimális terhelés. Nyitott kádban, spontán erjedt, egy évig tartályban kerekedett elegánsra, lendületesre. Tiszta bogyós gyümölcs, érett cseresznye, mély, rétegzett, közepes testű, egyszóval szuper.
A Losonci pince 6,2 hektáros kis családi birtok, ami saját tulajdonú és bérelt területekből áll.
2004-ben készült el az első borunk; 400 palack olaszrizling az Úrráteszi dűlőből.
A 2004 és 2008 közötti évjáratokat hétvégente, a Főváros és a szőlők között ingázva készítettük el. 2006-ban vettük meg első, présházas pincénket és a geregi kékfrankos területünket.
2008 júliusában kezdtünk főállásban a "birtoképítésbe". Budapestről Gyöngyöspatára költöztünk.
2009-ben került sor a Tőkések Mátrai Kézműves Borászkör első közös bemutatójára. Karner Gáborral és Szecskő Tamással már ezt megelőzen megkezdődött az együttgondolkodás, ami azóta is folyamatos.
2011-ben átvehettük az Év Borászfelfedezettje címet a Borászok Borásza többségében kereskedőkből álló grémiumától.
A 2013-as évjárattól a Gereg dűlőben fekvő területeinken elkezdtük az ökológiai szőlőművelésre való átállást. Ebben az évben termőre fordult első saját telepítésű ültetvényünk.
2014-től az összes, általunk művelt területen biogazdálkodást szeretnénk folytatni.
Dűlők: Gereg, Tamás-hegy, Vár megetti, Virág-domb, Hótó, Csákberek, Peres (Gyöngyöspata), Diós, Lógi (Gyöngyöstarján), Sárosberek, Külső-Kajnár (Nagyréde)
Szőlőfajták: rajnai rizling, olaszrizling, zöldveltelini, furmint, hárslevelű, müller thurgau, szürkebarát, pinot noir, kékfrankos, magyar frankos, turán, cabernet franc
Talajtípusok: vörösagyag, sárgaagyag több dűlőben andezites, andezittufás, illetve meszes törmelékkel-málladékkal vegyítve
Borok: Kizárólag palackos kiszerelésben kerülnek forgalomba. Évente hozzávetőleg 10 ezer palack bort készítünk.
Nem tudod eldönteni, hogy ez a megfelelő naturális bor Számodra? Kóstold meg a Stelázsi Étteremben! Aktuális kóstolható borainkat itt találod. Megnézem a Stelázsi kóstolható borait >>
|
