Kérem szépen, a borkeresked?i székben ülve olyan egyszer? dolog elmondani a borászak, hogy amennyiben szürkebarátból készít ned?t, akkor azt áztassa/erjessze héjon, és abból születik egy különleges aromájú, rózsaszínes-narancsos borkülenlegesség. Erre a borász azt mondja, hogy rendben. Aztán jelzi, hogy készen áll a ned?. Kérdem, hogy szép narancsos lett a színe? A válasz többnyire pedig az, hogy "ja, végül úgy gondoltam, hogy nem kell neki a héjból érkez? szín és aroma, így ahogy az lenni szokott, fehér lett". Kösz... Úgyhogy egyre nagyobb pozitívum a szememben, amikor jön egy borász, és külön kérés nélkül héjon készíti el a szürkét. S hogy milyen lett Piroska Tibor 2016-os tétele? Brutál!
Közepes intenzitású narancs szín. Illatában túlérett piros bogyósok, virágok és leheletnyi ásványosság a f?szerepl?k. Kóstolva félszáraz érzet?, kerek savérzet, húsos test, krémes felszín, gyümölcsös-virágos ízvilág jellemzik. Teljesen más úton halad a bor, mint amit a szürkebarát sz?l?fajtától eddig megszokhattunk. Igazi kuriózum; simán leszögezhet?, hogy a szabályt er?sít? kivételnek számít. Nagyszer? ételkísér?, illetve - megjegyzem - felbontása maga az ALKALOM! F?tt marhahúshoz, sertés, kacsa és liba alapú fogásokhoz, valamint szatmári stílusú töltött káposztához ajánlom kísér?ként, nagy szeretettel!