Kérem szépen, a borkereskedői székben ülve olyan egyszerű dolog elmondani a borászak, hogy amennyiben szürkebarátból készít nedűt, akkor azt áztassa/erjessze héjon, és abból születik egy különleges aromájú, rózsaszínes-narancsos borkülenlegesség. Erre a borász azt mondja, hogy rendben. Aztán jelzi, hogy készen áll a nedű. Kérdem, hogy szép narancsos lett a színe? A válasz többnyire pedig az, hogy "ja, végül úgy gondoltam, hogy nem kell neki a héjból érkező szín és aroma, így ahogy az lenni szokott, fehér lett". Kösz... Úgyhogy egyre nagyobb pozitívum a szememben, amikor jön egy borász, és külön kérés nélkül héjon készíti el a szürkét. S hogy milyen lett Piroska Tibor 2016-os tétele? Brutál!
Közepes intenzitású narancs szín. Illatában túlérett piros bogyósok, virágok és leheletnyi ásványosság a főszereplők. Kóstolva félszáraz érzetű, kerek savérzet, húsos test, krémes felszín, gyümölcsös-virágos ízvilág jellemzik. Teljesen más úton halad a bor, mint amit a szürkebarát szőlőfajtától eddig megszokhattunk. Igazi kuriózum; simán leszögezhető, hogy a szabályt erősítő kivételnek számít. Nagyszerű ételkísérő, illetve - megjegyzem - felbontása maga az ALKALOM! Főtt marhahúshoz, sertés, kacsa és liba alapú fogásokhoz, valamint szatmári stílusú töltött káposztához ajánlom kísérőként, nagy szeretettel!
Nem tudod eldönteni, hogy ez a megfelelő naturális bor Számodra? Kóstold meg a Stelázsi Étteremben! Aktuális kóstolható borainkat itt találod. Megnézem a Stelázsi kóstolható borait >>
|
